წითელი ღვინო COVID-19-ის მძიმე გართულებებს აგვაცილებს თავიდან
რასაც შეუძლია ადამიანის სხეულში ცილა ACE2-ის დონის გაზრდა. ეს ცილა კი ამცირებს COVID-19-ისთვის დამახასიათებელ მწვავე დისტრეს-სინდრომის სიმძიმეს.
როგორც მეცნიერები ამბობენ, ერთის მხრივ ცილა ACE2-ს რაოდენობის გაზრდა იწვევს ვირუსის უჯრედში შეღწევის რისკის ზრდას. მეორეს მხრივ, როდესაც აღნიშნული ცილა არ მუშაობს, ეს იწვევს AngII-ის სახელწოდების პეპტიდის რაოდენობის ზრდას, რომელსაც შეუძლია ანთებითი რეაქციის გაძლიერება. კერძოდ, ის ავიწროვებს სისხლძარღვებს და აზიანებს ენდოთელიუმს. ამიტომ ACE2-ის ნაკლოვანება და AngII-ის სიჭარბე უარყოფითად მოქმედებს COVID-19-ის მიმდინარეობაზე.
ამას გარდა, ცნობილია, რომ რესვერატროლი ავლენს ანომალურ იმუნურ რეაქციას. მწვავე რესპირატორული დისტრეს-სინდრომი კი, სწორედ იმუნური სისტემის ზედმეტი აქტივობითაა პროვოცირებული.
გარდა წითელი ღვინისა, რესვერატროლი ასევე არის თეთრ ღვინოში, ყურძენში, არაქისში, კაკაოში, ჟოლოში, მოცვში და შტოშში.