რა ტიპის საკვები იწვევს ყველაზე ხშირად ინტოქსიკაციას
კვებითი მოწამვლის სიმპტომები შეიძლება განსხვავდებოდეს და იცვლებოდეს მსუბუქი დიარეიდან და ღებინებიდან სიცოცხლისთვის საშიშ სიმპტომებამდე.
მიუხედავად იმისა, რომ თქვენ ვერ ხედავთ, სად შეიძლება იმალებოდეს ინტოქსიკაციის გამომწვევი მიკრობები, შეგიძლიათ მიიღოთ ზომები მათთან კონტაქტის თავიდან ასაცილებლად.
9 სახის მიკრობი, რომელიც კვებით ინტოქსიკაციას იწვევს:
სალმონელა - ჩვეულებრივ ასოცირდება ცხოველურ პროდუქტებთან, როგორიცაა ქათამი, კვერცხი და რძე, მაგრამ უმ ბოსტნეულს და წყალსაც კი შეუძლია სალმონელას გადატანა. სალმონელოზის სიმპტომები იცვლება მსუბუქი გასტროენტერიტიდან, უფრო მძიმე და გახანგრძლივებულ დიარეამდე.
E. coli - E. coli ჩვეულებრივ ასოცირდებოდა არასაკმარისად მოხარშულ საქონლის ხორცთან, მაგრამ E. coli შესაძლოა გავრცელდეს წყლის საშუალებითაც. სიმპტომებია გულისრევა, დიარეა, ზოგჯერ სისხლიანი დიარეა, რაც დამოკიდებულია E. coli ტიპზე.
კამპილობაქტერია - ამ ბაქტერიამ შესაძლოა გამოიწვიოს მაღალი სიცხე, ართრიტი და გილენ-ბარეს სინდრომი, პროგრესირებადი სისუსტე. ყველაზე ხშირად, ინფექციები და შემდგომი დაავადებები გამოწვეულია დაბინძურებული ფრინველის პროდუქტების მოხმარებით.
შიგელა - შიგელა, როგორც წესი, გადადის ბოსტნეულის მეშვეობით, ასევე ვარაუდობენ, რომ ბუზებს შეიძლება ჰქონდეთ როლი მის გადაცემაში. სიმპტომები ჩვეულებრივ მოიცავს მუცლის კრუნჩხვებს და სისხლიან განავალს. ამ ბაქტერიით ინფექციამ ასევე შეიძლება გამოიწვიოს ცხელება.
ლისტერია - ლისტერიის ეპიდემიები დაკავშირებულია ნედლი, არაპასტერიზებული რძის და არაპასტერიზებული რძისგან დამზადებულ პროდუქტებთან, უმი ან ცუდად მოხარშული ფრინველისა და ზღვის პროდუქტებთან. სხვა საკვებით გამოწვეული ინტოქსიკაციის მსგავსად, ლისტერიის ინფექციამ შეიძლება გამოიწვიოს დიარეა და ცხელება. ეს ინფექციები განსაკუთრებით საშიშია ორსული ქალებისთვის და შეიძლება გამოიწვიოს მკვდრადშობადობა, მუცლის მოშლა, ნაადრევი მშობიარობა ან ახალშობილისთვის სიცოცხლისათვის საშიში ინფექცია.
ბოტულიზმი - კვებითი მოწამვლის ერთ-ერთი ყველაზე სერიოზული მიზეზია ბოტულიზმი, რომელიც ყველაზე ხშირად ასოცირდება არასწორად დაკონსერვებულ ბოსტნეულთან, ღორის ხორცთან და ლორთან. ეს ბაქტერია აწარმოებს ნეიროტოქსინს, რომელიც იწვევს დამბლას. პარალიზის გარდა, სიმპტომები შეიძლება მოიცავდეს სხეულის ტკივილს, გულისრევას, ღებინებას, სისუსტეს და ყლაპვის უუნარობას. ადამიანებს, რომლებსაც დაუყოვნებლივ არ უტარდებათ შესაბამისი მკურნალობა, აქვთ სიკვდილის გაცილებით მაღალი შანსი.
ნაწლავის ვირუსები - ნაწლავური ან ნაწლავური ვირუსები, როგორიცაა ნოროვირუსი და A ჰეპატიტი, დაკავშირებულია საკვებით მოწამვლის გავრცელების მზარდ რაოდენობასთან. გარდა დიარეისა, ადამიანებს ჩვეულებრივ აქვთ ღებინებაც. ნოროვირუსის გავრცელება დაკავშირებულია მრავალფეროვან საკვებთან, მათ შორის მოლუსკებთან. A ჰეპატიტის გავრცელება, როგორც წესი, შეიძლება მიუთითებდეს საკვების უვნებლობის დაუცველობას. A ჰეპატიტის ინფექციამ შეიძლება გამოიწვიოს გულისრევა, სისუსტე და სიყვითლე, უფრო მძიმე დაავადებები ხანდაზმულ ადამიანებში.
Staphylococcus Aureus - CDC-ის თანახმად, სტაფილოკოკური მოწამვლა გამოწვეულია ბაქტერია Staphylococcus aureus-ის მიერ წარმოქმნილი ტოქსინებით დაბინძურებული საკვების მიღებით. ბაქტერიების მატარებელ პროდუქტებს შეუძლიათ გამოიწვიონ ინტოქსიკაცია არასათანადო დამუშავებისა და ტემპერატურის არაადეკვატური კონტროლის გამო, რაც იძლევა ტოქსინების გაზრდილი რაოდენობის მიღებას. დაბინძურებული საკვების მიღებიდან სიმპტომები საკმაოდ სწრაფად იწყება (30 წუთიდან 8 საათამდე). მაიონეზი და ნაღები ხშირი დამნაშავეებია, თუმცა ხორცი და კვერცხი ასევე შეიძლება იყოს ამ ტიპის ინტოქსიკაციის გამომწვევი. მთავარი სიმპტომია ღებინება, რომელიც ჩვეულებრივ 24 საათზე ნაკლებს გრძელდება. თან ახლავს, მუცლის კრუნჩხვები და დიარეა.
B. Cereus - ეს ბაქტერია შეიძლება გაიზარდოს, იმ შემთხვევაში, როდესაც მოხარშული ბრინჯი დიდხანს არის შენახული მაცივარში. სხვა საკვები, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ეს დაავადება, არის ყველი და სახამებლის შემცველი საკვები, როგორიცაა მაკარონი, კარტოფილი და სუში. საკვებით მოწამვლის სიმპტომები მოიცავს ღებინებას საკვების მიღებიდან 1-6 საათამდე და დიარეას დაბინძურებული საკვების მიღებიდან 8 - 16 საათამდე.
ტოპ საკვები, რომლებმაც შეიძლება გამოიწვიოს ინტოქსიკაცია:
- უმი ან ცუდად მოხარშული ხორცი;
- უმი ან მსუბუქად მოხარშული კვერცხი;
- არაპასტერიზებული რძე, ყველი ან სხვა რძის პროდუქტი;
- დაუმუშავებელი ზღვის პროდუქტები და უმი მოლუსკები;
- გაურეცხავი Ხილი;
- გაურეცხავი და არასაკმარისად დამუშავებული ბოსტნეული
პრევენცია:
კარგად დაიბანეთ ხელები საპნითა და ცხელი წყლით საჭმლის მომზადებამდე და მის შემდეგ, ასევე ყოველი სხვადასხვა სახის საკვების მიღების შემდეგ.
მოხარშვამდე ყოველთვის ცალ-ცალკე შეინახეთ უმი და მოხარშული საკვები.
შეინახეთ ცალკე საჭრელი დაფები ხორცისა და ბოსტნეულისთვის. გარეცხეთ დანები და ზედაპირები უმი ხორციდან უმ ბოსტნეულზე გადასვლისას ან პირიქით.
ცხელი საკვები უნდა ინახებოდეს 140 გრადუსზე მაღლა, ხოლო ცივი საკვები უნდა ინახებოდეს 40 გრადუსზე დაბლა.
გამოიყენეთ საკვების თერმომეტრი და დარწმუნდით, რომ მოხარშეთ ხორცი საფუძვლიანად და ადეკვატურად მაღალ ტემპერატურაზე.
მაცივარში შენახული საკვები ჭამამდე კარგად გაათბეთ.
მოერიდეთ საკვებს, რომელიც ორ საათზე მეტ ხანს ინახება ოთახის ტემპერატურაზე.
ფრთხილად იყავით მალფუჭებადი საკვების მიმართ და იმ შემთხვევებში, როდესაც არ იცით თუ როდის მომზადდა საკვები და რამდენ ხანს ინახებოდა ის ნუ მიიღებთ მას.