/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.left */ ado.slave('adoceanadvertlinegemlehhvkgtg', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Right */ ado.slave('adoceanadvertlinegezllnkselsb', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.header */ ado.slave('adoceanadvertlinegewmceopopnw', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.Top */ ado.slave('adoceanadvertlinegeldphnqspnx', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
Online Mkurnali
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.C1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbrkgwogih', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

რუბრიკები

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeuakedjfski', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

ოჯახის მკურნალის ანონსი

ჟურნალის გამოწერა შეგიძლიათ საიტიდან
www.elva.ge
კატეგორია : რჩევები მშობლებს

-თუ ჩემშია პრობლემა მითხარით, ბავშვი ხდება რამოდენიმე დღეში 2 თვის. დაბადებიდან მალევე დაეწყო ხმაურიანი სუნთქვა, სტრიდორიაო პედიატრმა. ამას დაემატა აპნოე, მოლურჯო ფერი ტუჩებთან, გულმკერდის ჩაზნექვა სუნთქვის დროს და ასევე ყელთან. მყავდა ორ ლარინგოლოგთან - ორივემ სიცილკისკისით გამომიშვა, ეს არაფერია, გაუვლის, უმეტესობას აქვსო. მყავდა ნეიროსკოპიაზე ჟანგბადი კარგად მიეწოდება ტვინს, ახლა გულის ექოსკოპიაზე მიმყავს. უბრალოდ მართლა ვერ მომისვენია მაინც, გუგლში ვკითხულობ რომ ბავშვი გადაუდებელ დახმარებას საჭიროებს თუ სუნთქვის დროს გულმკერდი ეზნიქება ასევე ყელთან და თუ აქვს აპნოეო და რაღა ვქნა არ ვიცი, ისევ მივიყვანო ვინმე სხვასთან? ანუ თითქოს როგორც კი გაიგებენ სტრიდორიაო უი ეგ არაფერი ბუნებრივიაო, და სტრიდორი ხომ ნიშნავს იმას რომ ბავშვს ან ლარინგომალაცია აქვს ან ტრაქეომალაცია, აშკარად დიდ ძალას ატანს სუნთქვის დროს. როგორ მოვიქცე?

/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.A2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegelpqjfspjnr', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B1 */ ado.slave('adoceanadvertlinegeocirjtildc', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

გასტროენტეროლოგია

რა ტიპის საკვები იწვევს ყველაზე ხშირად ინტოქსიკაციას

რა ტიპის საკვები იწვევს ყველაზე ხშირად ინტოქსიკაციას
საკვებით ინტოქსიკაცია არა მხოლოდ ხორცპროდუქტებმა, არამედ სხვა ტიპის საკვებმაც შეიძლება გამოიწვიოს.

კვებითი მოწამვლის სიმპტომები შეიძლება განსხვავდებოდეს და იცვლებოდეს მსუბუქი დიარეიდან და ღებინებიდან სიცოცხლისთვის საშიშ სიმპტომებამდე.

მიუხედავად იმისა, რომ თქვენ ვერ ხედავთ, სად შეიძლება იმალებოდეს ინტოქსიკაციის გამომწვევი მიკრობები, შეგიძლიათ მიიღოთ ზომები მათთან კონტაქტის თავიდან ასაცილებლად.

9 სახის მიკრობი, რომელიც კვებით ინტოქსიკაციას იწვევს:

სალმონელა - ჩვეულებრივ ასოცირდება ცხოველურ პროდუქტებთან, როგორიცაა ქათამი, კვერცხი და რძე, მაგრამ უმ ბოსტნეულს და წყალსაც კი შეუძლია სალმონელას გადატანა. სალმონელოზის სიმპტომები იცვლება მსუბუქი გასტროენტერიტიდან, უფრო მძიმე და გახანგრძლივებულ დიარეამდე.

E. coli - E. coli ჩვეულებრივ ასოცირდებოდა არასაკმარისად მოხარშულ საქონლის ხორცთან, მაგრამ E. coli შესაძლოა გავრცელდეს წყლის საშუალებითაც. სიმპტომებია გულისრევა, დიარეა, ზოგჯერ სისხლიანი დიარეა, რაც დამოკიდებულია E. coli ტიპზე.

შეკითხვა ექიმს
<p>-გამარჯობა , მუცლის ზედა მარცხენა მხარეს, მგონი კუჭია მანდ , თუ მაისური შემეხო , ან თუნდაც ხელი დავიდე , ტკივილის არა , მაგრამ დაბუჟების შეგრძნება მაქვს , რა შეიძლება იყოს , კუჭის პრობლემა ასეთი სიმპტომით ვლინდება?</p>

კამპილობაქტერია - ამ ბაქტერიამ შესაძლოა გამოიწვიოს მაღალი სიცხე, ართრიტი და გილენ-ბარეს სინდრომი, პროგრესირებადი სისუსტე. ყველაზე ხშირად, ინფექციები და შემდგომი დაავადებები გამოწვეულია დაბინძურებული ფრინველის პროდუქტების მოხმარებით.

შიგელა - შიგელა, როგორც წესი, გადადის ბოსტნეულის მეშვეობით, ასევე ვარაუდობენ, რომ ბუზებს შეიძლება ჰქონდეთ როლი მის გადაცემაში. სიმპტომები ჩვეულებრივ მოიცავს მუცლის კრუნჩხვებს და სისხლიან განავალს. ამ ბაქტერიით ინფექციამ ასევე შეიძლება გამოიწვიოს ცხელება.

ლისტერია - ლისტერიის ეპიდემიები დაკავშირებულია ნედლი, არაპასტერიზებული რძის და არაპასტერიზებული რძისგან დამზადებულ პროდუქტებთან, უმი ან ცუდად მოხარშული ფრინველისა და ზღვის პროდუქტებთან. სხვა საკვებით გამოწვეული ინტოქსიკაციის მსგავსად, ლისტერიის ინფექციამ შეიძლება გამოიწვიოს დიარეა და ცხელება. ეს ინფექციები განსაკუთრებით საშიშია ორსული ქალებისთვის და შეიძლება გამოიწვიოს მკვდრადშობადობა, მუცლის მოშლა, ნაადრევი მშობიარობა ან ახალშობილისთვის სიცოცხლისათვის საშიში ინფექცია.

ბოტულიზმი - კვებითი მოწამვლის ერთ-ერთი ყველაზე სერიოზული მიზეზია ბოტულიზმი, რომელიც ყველაზე ხშირად ასოცირდება არასწორად დაკონსერვებულ ბოსტნეულთან, ღორის ხორცთან და ლორთან. ეს ბაქტერია აწარმოებს ნეიროტოქსინს, რომელიც იწვევს დამბლას. პარალიზის გარდა, სიმპტომები შეიძლება მოიცავდეს სხეულის ტკივილს, გულისრევას, ღებინებას, სისუსტეს და ყლაპვის უუნარობას. ადამიანებს, რომლებსაც დაუყოვნებლივ არ უტარდებათ შესაბამისი მკურნალობა, აქვთ სიკვდილის გაცილებით მაღალი შანსი.

ნაწლავის ვირუსები - ნაწლავური ან ნაწლავური ვირუსები, როგორიცაა ნოროვირუსი და A ჰეპატიტი, დაკავშირებულია საკვებით მოწამვლის გავრცელების მზარდ რაოდენობასთან. გარდა დიარეისა, ადამიანებს ჩვეულებრივ აქვთ ღებინებაც. ნოროვირუსის გავრცელება დაკავშირებულია მრავალფეროვან საკვებთან, მათ შორის მოლუსკებთან. A ჰეპატიტის გავრცელება, როგორც წესი, შეიძლება მიუთითებდეს საკვების უვნებლობის დაუცველობას. A ჰეპატიტის ინფექციამ შეიძლება გამოიწვიოს გულისრევა, სისუსტე და სიყვითლე, უფრო მძიმე დაავადებები ხანდაზმულ ადამიანებში.

Staphylococcus Aureus - CDC-ის თანახმად, სტაფილოკოკური მოწამვლა გამოწვეულია ბაქტერია Staphylococcus aureus-ის მიერ წარმოქმნილი ტოქსინებით დაბინძურებული საკვების მიღებით. ბაქტერიების მატარებელ პროდუქტებს შეუძლიათ გამოიწვიონ ინტოქსიკაცია არასათანადო დამუშავებისა და ტემპერატურის არაადეკვატური კონტროლის გამო, რაც იძლევა ტოქსინების გაზრდილი რაოდენობის მიღებას. დაბინძურებული საკვების მიღებიდან სიმპტომები საკმაოდ სწრაფად იწყება (30 წუთიდან 8 საათამდე). მაიონეზი და ნაღები ხშირი დამნაშავეებია, თუმცა ხორცი და კვერცხი ასევე შეიძლება იყოს ამ ტიპის ინტოქსიკაციის გამომწვევი. მთავარი სიმპტომია ღებინება, რომელიც ჩვეულებრივ 24 საათზე ნაკლებს გრძელდება. თან ახლავს, მუცლის კრუნჩხვები და დიარეა.

B. Cereus - ეს ბაქტერია შეიძლება გაიზარდოს, იმ შემთხვევაში, როდესაც მოხარშული ბრინჯი დიდხანს არის შენახული მაცივარში. სხვა საკვები, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ეს დაავადება, არის ყველი და სახამებლის შემცველი საკვები, როგორიცაა მაკარონი, კარტოფილი და სუში. საკვებით მოწამვლის სიმპტომები მოიცავს ღებინებას საკვების მიღებიდან 1-6 საათამდე და დიარეას დაბინძურებული საკვების მიღებიდან 8 - 16 საათამდე.

ტოპ საკვები, რომლებმაც შეიძლება გამოიწვიოს ინტოქსიკაცია:

  • უმი ან ცუდად მოხარშული ხორცი;
  • უმი ან მსუბუქად მოხარშული კვერცხი;
  • არაპასტერიზებული რძე, ყველი ან სხვა რძის პროდუქტი;
  • დაუმუშავებელი ზღვის პროდუქტები და უმი მოლუსკები;
  • გაურეცხავი Ხილი;
  • გაურეცხავი და არასაკმარისად დამუშავებული ბოსტნეული

პრევენცია:

კარგად დაიბანეთ ხელები საპნითა და ცხელი წყლით საჭმლის მომზადებამდე და მის შემდეგ, ასევე ყოველი სხვადასხვა სახის საკვების მიღების შემდეგ.

მოხარშვამდე ყოველთვის ცალ-ცალკე შეინახეთ უმი და მოხარშული საკვები.

შეინახეთ ცალკე საჭრელი დაფები ხორცისა და ბოსტნეულისთვის. გარეცხეთ დანები და ზედაპირები უმი ხორციდან უმ ბოსტნეულზე გადასვლისას ან პირიქით.

ცხელი საკვები უნდა ინახებოდეს 140 გრადუსზე მაღლა, ხოლო ცივი საკვები უნდა ინახებოდეს 40 გრადუსზე დაბლა.

გამოიყენეთ საკვების თერმომეტრი და დარწმუნდით, რომ მოხარშეთ ხორცი საფუძვლიანად და ადეკვატურად მაღალ ტემპერატურაზე.

მაცივარში შენახული საკვები ჭამამდე კარგად გაათბეთ.

მოერიდეთ საკვებს, რომელიც ორ საათზე მეტ ხანს ინახება ოთახის ტემპერატურაზე.

ფრთხილად იყავით მალფუჭებადი საკვების მიმართ და იმ შემთხვევებში, როდესაც არ იცით თუ როდის მომზადდა საკვები და რამდენ ხანს ინახებოდა ის ნუ მიიღებთ მას.

კომენტარები (0)
გააკეთე კომენტარი
სახელი *
კომენტარი *
*კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას, სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.________ _____ 2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegexcihqsorul', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.B2 */ ado.slave('adoceanadvertlinegezonfnieurf', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

კატეგორიის სხვა სტატიები

საჭმლის მონელების პრობლემების 11 ტიპი - სიმპტომები და მკურნალობა
საჭმლის მონელების პრობლემების 11 ტიპი - სიმპტომები და მკურნალობა
საჭმლის მომნელებელი სისტემის პრობლემები ჩნდება საჭმლის მომნელებელი სისტემის და მისი ორგანოების დარღვევების დროს.
სრულად
7 საუკეთესო საკვები ყაბზობის შესამსუბუქებლად
7 საუკეთესო საკვები ყაბზობის შესამსუბუქებლად
კარგად დაბალანსებული დიეტა თამაშობს გადამწყვეტ როლს ჯანსაღი და რეგულარული საჭმლის მომნელებელი სისტემის შენარჩუნებაში.
სრულად
რა არის გაღიზიანებული ნაწლავის ყველაზე გავრცელებული სიმპტომები?
რა არის გაღიზიანებული ნაწლავის ყველაზე გავრცელებული სიმპტომები?
გაღიზიანებული ნაწლავის სინდრომი არის მდგომარეობა, რომელიც გავლენას ახდენს მსხვილ ნაწლავზე.
სრულად
დედამიწაზე მცხოვრები ადამიანების 50%-ს აქვს  ბაქტერია Helicobacter pylori. მეცნიერები გვახსენებენ ბაქტერიას, რომელიც იწვევს კუჭის კიბოს
დედამიწაზე მცხოვრები ადამიანების 50%-ს აქვს ბაქტერია Helicobacter pylori. მეცნიერები გვახსენებენ ბაქტერიას, რომელიც იწვევს კუჭის კიბოს
ამ პათოგენის აღმოჩენისთვის მეცნიერებს ნობელის პრემია მიენიჭა. დღეს ეს ბაქტერია კუჭის კიბოს გამომწვევ ერთ-ერთ მთავარ მიზეზად ითვლება.
სრულად
გულძმარვა და პირში  მწარე გემო შეიძლება მიუთითებდეს კუჭის წყლულზე
გულძმარვა და პირში მწარე გემო შეიძლება მიუთითებდეს კუჭის წყლულზე
მკურნალობის დასრულების შემდეგ მნიშვნელოვანია დიეტის დაცვა მთელი სიცოცხლის განმავლობაში.
სრულად
ღვიძლის პრობლემების სადიაგნოსტიკო ნიშნები
ღვიძლის პრობლემების სადიაგნოსტიკო ნიშნები
მიუხედავად იმისა, რომ ღვიძლის დაავადებების დიაგნოსტირება სპეციალური კვლევების გარეშე შესაძლებელია მხოლოდ დაავადების გვიან ეტაპებზე,
სრულად
/* (c)AdOcean 2003-2021, Advertline.https:mkurnali.ge.mkurnali zones.b3_desktop */ ado.slave('adoceanadvertlinegerbhlkrglvj', {myMaster: 'gC_g7BxQlx9UWDeCK7yaEdkgIoxg2l6o6JUmNs2rvgn.i7' });

-მოკლედ 1კვირის უკანაც დავწერე მე აქ . 1კვირისუკან გავიკეთე სისხლის საერთო ანალიზი სხვა ყველაფერი რიგშია მარა რაც მაშინებს იმას გეტყვით(.. ერთიკვირის უკან სისხლის ანალიზის მიხედვით ერითროციტების შედეგი მქონდა ( 6.19 )ახლა 1კვირის მერე რო გავიკეთე მაქვს( 6.38).. საზღვარი რეფერალური 5.9 წერია. რატო მომემატა ესე რისი ბრალი და რისი ნიშანიაა ასე მომატება...??? ამაზე მიპასუხეთ . . ასევე ჰემოგლობინის შედეგი 1კვირის უკანდელ ანალიზის პასუხში მქონდა (17.8) ხოლო ახლანდელში (18.3) .საზღვარი( 17.5) წერია. და კიდევ ჰემატოკრიტი საერრთოდ არ მქონდა ერთიკვირის უკანდელ ანალიზში მომატებული მქონდა შედეგი (52.9) და ახლანდელ ანალიზში კი (54.5 )მააქ და საზღვარი 39-53 არის. რისი ნიშანია ეს ყველაფერი იქნებ მითხრათ მაქვს კუჭში გასვლის პრობლემა და მაგრად ვარ კუჭში და 2 თვეში 24კილო დავიკელი ..

სამკურნალო წერილები

ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
ხველების დროს ჯანჯაფილი გიშველით
გთავაზობთ მკითხველის მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს, რომელიც ხველის დროს გამოგადგებათ.
სრულად

სამკურნალო წერილები

კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
კვლიავისა და კამის თესლის ნაყენი ყაბზობის წამალია
სრულად

სამკურნალო წერილები

პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
პროსტატიტის დროს კაკლის უღლების ნაყენი მოგგვრით შვებას
გთავაზობთ მკითხველების მიერ გამოგზავნილ სამკურნალო რეცეპტს.
სრულად

რა ტიპის საკვები იწვევს ყველაზე ხშირად ინტოქსიკაციას - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა ტიპის საკვები იწვევს ყველაზე ხშირად ინტოქსიკაციას

კვებითი მოწამვლის სიმპტომები შეიძლება განსხვავდებოდეს და იცვლებოდეს მსუბუქი დიარეიდან და ღებინებიდან სიცოცხლისთვის საშიშ სიმპტომებამდე.

მიუხედავად იმისა, რომ თქვენ ვერ ხედავთ, სად შეიძლება იმალებოდეს ინტოქსიკაციის გამომწვევი მიკრობები, შეგიძლიათ მიიღოთ ზომები მათთან კონტაქტის თავიდან ასაცილებლად.

9 სახის მიკრობი, რომელიც კვებით ინტოქსიკაციას იწვევს:

სალმონელა - ჩვეულებრივ ასოცირდება ცხოველურ პროდუქტებთან, როგორიცაა ქათამი, კვერცხი და რძე, მაგრამ უმ ბოსტნეულს და წყალსაც კი შეუძლია სალმონელას გადატანა. სალმონელოზის სიმპტომები იცვლება მსუბუქი გასტროენტერიტიდან, უფრო მძიმე და გახანგრძლივებულ დიარეამდე.

E. coli - E. coli ჩვეულებრივ ასოცირდებოდა არასაკმარისად მოხარშულ საქონლის ხორცთან, მაგრამ E. coli შესაძლოა გავრცელდეს წყლის საშუალებითაც. სიმპტომებია გულისრევა, დიარეა, ზოგჯერ სისხლიანი დიარეა, რაც დამოკიდებულია E. coli ტიპზე.

კამპილობაქტერია - ამ ბაქტერიამ შესაძლოა გამოიწვიოს მაღალი სიცხე, ართრიტი და გილენ-ბარეს სინდრომი, პროგრესირებადი სისუსტე. ყველაზე ხშირად, ინფექციები და შემდგომი დაავადებები გამოწვეულია დაბინძურებული ფრინველის პროდუქტების მოხმარებით.

შიგელა - შიგელა, როგორც წესი, გადადის ბოსტნეულის მეშვეობით, ასევე ვარაუდობენ, რომ ბუზებს შეიძლება ჰქონდეთ როლი მის გადაცემაში. სიმპტომები ჩვეულებრივ მოიცავს მუცლის კრუნჩხვებს და სისხლიან განავალს. ამ ბაქტერიით ინფექციამ ასევე შეიძლება გამოიწვიოს ცხელება.

ლისტერია - ლისტერიის ეპიდემიები დაკავშირებულია ნედლი, არაპასტერიზებული რძის და არაპასტერიზებული რძისგან დამზადებულ პროდუქტებთან, უმი ან ცუდად მოხარშული ფრინველისა და ზღვის პროდუქტებთან. სხვა საკვებით გამოწვეული ინტოქსიკაციის მსგავსად, ლისტერიის ინფექციამ შეიძლება გამოიწვიოს დიარეა და ცხელება. ეს ინფექციები განსაკუთრებით საშიშია ორსული ქალებისთვის და შეიძლება გამოიწვიოს მკვდრადშობადობა, მუცლის მოშლა, ნაადრევი მშობიარობა ან ახალშობილისთვის სიცოცხლისათვის საშიში ინფექცია.

ბოტულიზმი - კვებითი მოწამვლის ერთ-ერთი ყველაზე სერიოზული მიზეზია ბოტულიზმი, რომელიც ყველაზე ხშირად ასოცირდება არასწორად დაკონსერვებულ ბოსტნეულთან, ღორის ხორცთან და ლორთან. ეს ბაქტერია აწარმოებს ნეიროტოქსინს, რომელიც იწვევს დამბლას. პარალიზის გარდა, სიმპტომები შეიძლება მოიცავდეს სხეულის ტკივილს, გულისრევას, ღებინებას, სისუსტეს და ყლაპვის უუნარობას. ადამიანებს, რომლებსაც დაუყოვნებლივ არ უტარდებათ შესაბამისი მკურნალობა, აქვთ სიკვდილის გაცილებით მაღალი შანსი.

ნაწლავის ვირუსები - ნაწლავური ან ნაწლავური ვირუსები, როგორიცაა ნოროვირუსი და A ჰეპატიტი, დაკავშირებულია საკვებით მოწამვლის გავრცელების მზარდ რაოდენობასთან. გარდა დიარეისა, ადამიანებს ჩვეულებრივ აქვთ ღებინებაც. ნოროვირუსის გავრცელება დაკავშირებულია მრავალფეროვან საკვებთან, მათ შორის მოლუსკებთან. A ჰეპატიტის გავრცელება, როგორც წესი, შეიძლება მიუთითებდეს საკვების უვნებლობის დაუცველობას. A ჰეპატიტის ინფექციამ შეიძლება გამოიწვიოს გულისრევა, სისუსტე და სიყვითლე, უფრო მძიმე დაავადებები ხანდაზმულ ადამიანებში.

Staphylococcus Aureus - CDC-ის თანახმად, სტაფილოკოკური მოწამვლა გამოწვეულია ბაქტერია Staphylococcus aureus-ის მიერ წარმოქმნილი ტოქსინებით დაბინძურებული საკვების მიღებით. ბაქტერიების მატარებელ პროდუქტებს შეუძლიათ გამოიწვიონ ინტოქსიკაცია არასათანადო დამუშავებისა და ტემპერატურის არაადეკვატური კონტროლის გამო, რაც იძლევა ტოქსინების გაზრდილი რაოდენობის მიღებას. დაბინძურებული საკვების მიღებიდან სიმპტომები საკმაოდ სწრაფად იწყება (30 წუთიდან 8 საათამდე). მაიონეზი და ნაღები ხშირი დამნაშავეებია, თუმცა ხორცი და კვერცხი ასევე შეიძლება იყოს ამ ტიპის ინტოქსიკაციის გამომწვევი. მთავარი სიმპტომია ღებინება, რომელიც ჩვეულებრივ 24 საათზე ნაკლებს გრძელდება. თან ახლავს, მუცლის კრუნჩხვები და დიარეა.

B. Cereus - ეს ბაქტერია შეიძლება გაიზარდოს, იმ შემთხვევაში, როდესაც მოხარშული ბრინჯი დიდხანს არის შენახული მაცივარში. სხვა საკვები, რამაც შეიძლება გამოიწვიოს ეს დაავადება, არის ყველი და სახამებლის შემცველი საკვები, როგორიცაა მაკარონი, კარტოფილი და სუში. საკვებით მოწამვლის სიმპტომები მოიცავს ღებინებას საკვების მიღებიდან 1-6 საათამდე და დიარეას დაბინძურებული საკვების მიღებიდან 8 - 16 საათამდე.

ტოპ საკვები, რომლებმაც შეიძლება გამოიწვიოს ინტოქსიკაცია:

  • უმი ან ცუდად მოხარშული ხორცი;
  • უმი ან მსუბუქად მოხარშული კვერცხი;
  • არაპასტერიზებული რძე, ყველი ან სხვა რძის პროდუქტი;
  • დაუმუშავებელი ზღვის პროდუქტები და უმი მოლუსკები;
  • გაურეცხავი Ხილი;
  • გაურეცხავი და არასაკმარისად დამუშავებული ბოსტნეული

პრევენცია:

კარგად დაიბანეთ ხელები საპნითა და ცხელი წყლით საჭმლის მომზადებამდე და მის შემდეგ, ასევე ყოველი სხვადასხვა სახის საკვების მიღების შემდეგ.

მოხარშვამდე ყოველთვის ცალ-ცალკე შეინახეთ უმი და მოხარშული საკვები.

შეინახეთ ცალკე საჭრელი დაფები ხორცისა და ბოსტნეულისთვის. გარეცხეთ დანები და ზედაპირები უმი ხორციდან უმ ბოსტნეულზე გადასვლისას ან პირიქით.

ცხელი საკვები უნდა ინახებოდეს 140 გრადუსზე მაღლა, ხოლო ცივი საკვები უნდა ინახებოდეს 40 გრადუსზე დაბლა.

გამოიყენეთ საკვების თერმომეტრი და დარწმუნდით, რომ მოხარშეთ ხორცი საფუძვლიანად და ადეკვატურად მაღალ ტემპერატურაზე.

მაცივარში შენახული საკვები ჭამამდე კარგად გაათბეთ.

მოერიდეთ საკვებს, რომელიც ორ საათზე მეტ ხანს ინახება ოთახის ტემპერატურაზე.

ფრთხილად იყავით მალფუჭებადი საკვების მიმართ და იმ შემთხვევებში, როდესაც არ იცით თუ როდის მომზადდა საკვები და რამდენ ხანს ინახებოდა ის ნუ მიიღებთ მას.