გულძმარვის მაპროვოცირებელი პროდუქტები
გარკვეულ საკვებს კი შეუძლია გააუარესოს იგი.
ამ ტიპის საკვებს მიეკუთვნება:
ცხიმიანი საკვები (მაგალითად, პიცა, შემწვარი პროდუქტები, ბეკონი);
ციტრუსის წვენი - რეფლუქსის პროვოცირება ,ძირითადად, დაკავშირებულია ფორთოხლისა და გრეიფპრუტის წვენებთან. ამიტომ, უმჯობესია მათი მიღების შემცირება რეფლუქსისას;
შოკოლადი;
ალკოჰოლი;
ყავა;
გაზიანი სასმელები
გულძმარვის შემსუბუქებისთვის:
შეზღუდეთ ნახშირწყლები შემცველი პროდუქტები;
მიიღეთ ბოჭკოვანი საკვები, ასევე სასარგებლოა თევზი, ზეითუნის ზეთი;
აკონტროლეთ წონა;
მოერიდეთ ჭამის შემდეგ დაწოლას;
ძილისას ეცადეთ თავი შედარებით მაღლა მოათავსოთ;
გაზარდეთ ფიზიკური აქტივობის სიხშირე.