კვების პრინციპები კუჭის და თორმეტგოჯა ნაწლავის პათოლოგიების დროს - ვაშლი მოშუშული გაცილებით სასარგებლოა, ვიდრე უმი - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებისანდომერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

კვების პრინციპები კუჭის და თორმეტგოჯა ნაწლავის პათოლოგიების დროს - ვაშლი მოშუშული გაცილებით სასარგებლოა, ვიდრე უმი

ამ უკანასკნელთა დიდხანს დაყოვნების გამო კი იწყება ლორწოვანი გარსის მონელება და დასაბამი ეძლევა წყლულის განვითარებას. ამგვარად, კვების რეჟიმსა და თვით საკვებს დიდი მნიშვნელობა აქვს წყლულოვანი პათოლოგიის როგორც მკურნალობის, ასევე პროფილაქტიკისთვისაც. დაავადების გამწვავების პერიოდში იკრძალება შემწვარ-მოხრაკული, ლორი, შაშხი, ხორცის ბულიონი, გაზიანი სასმელები.

ნებადართულია: მოხარშული თევზი, საქონლისა და ქათმის ხორცი, ახალი უმარილო ყველი, ბოსტნეულის სუპი, ფაფა (მათ შორის - წიწიბურასი), გამომშრალი (წინა დღის) პური.

ეს დიეტა (შედარებით მკაცრი) ავადმყოფმა 1-1,5 თვის განმავლობაში უნდა დაიცვას, მერე კი, კლინიკური მდგომარეობის გაუმჯობესებისდა კვალად, რაციონის გაფართოება და გამრავალფეროვნებაც შეიძლება, თუმცა ეს არავითარ შემთხვევაში არ გულისხმობს შემწვარ-მოხრაკულ და ცხარე კერძებზე გადასვლას. ღორის ხორცს უმჯობესია წყლულის ჩაცხრობის შემდეგაც ერიდოთ.

ბოსტნეული (მაგალითად, კომბოსტო) მწვავე პერიოდში თუ მხოლოდ მოხარშულია ნებადართული, შემდეგ უმი ან მცენარეულ ზეთში მოშუშულიც შეიძლება მიირთვათ. კვება სასურველია დღეში ოთხჯერ, მცირე ულუფებით, თანაც ერთსა და იმავე დროს. წყლულოვანი დაავადების მკურნალობისას რეჟიმს განსაკუთრებული მნიშვნელობა აქვს.

ახალი უმარილო ყველი და ხაჭო წყლულოვანი პათოლოგიით დაავადებულთა საკვებ რაციონში შედის. რაც შეეხება თავად რძეს, ზოგიერთი ექიმი პაციენტებს ურჩევს, ერიდონ მას. მართალია, ის ანტაციდური თვისებებით გამოირჩევა და კუჭისა და თორმეტგოჯა ნაწლავის ლორწოვან გარსზე კეთილისმყოფელ გავლენას ახდენს, მაგრამ მუცლის შებერვასაც იწვევს. ზოგიერთის ორგანიზმი რძეში შემავალ ცხოველურ ცილებს ძნელად ითვისებს. ასე რომ, კუჭ-ნაწლავის ტრაქტის ფუნქციის დაბალანსების მიზნით რძეს ზოგჯერ საკვები რაციონიდან იღებენ, თუმცა დიეტაში მისი ჩართვა ორგანიზმისა და საჭმლის მომნელებელი ტარქტის მდგომარეობაზეა დამოკიდებული.

ამავე პრინციპით არ იკრძალება მაწონი (რა თქმა უნდა, არა მჟავე). ხილის, განსაკუთრებით - ყურძნის, ფორთოხლის, ბროწეულის და სხვა მჟავე სახეობების, ასევე - მათი წვენის მიღებისგან კი ავადმყოფებმა თავი უნდა შეიკავონ.

ვაშლი მოშუშული გაცილებით სასარგებლოა, ვიდრე უმი. გაზიანი (ქიმიურ კონცენტრატებზე დამზადებული) სასმელები წყლულოვანი პათოლოგიების დროს ორგანიზმის უბოროტესი მტრები არიან.