ხელოვნურმა დამატკბობლებმა შეიძლება დიაბეტის განვითარება გამოიწვიოს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ხელოვნურმა დამატკბობლებმა შეიძლება დიაბეტის განვითარება გამოიწვიოს

კვლევაში მონაწილეობდა 27 მოხალისე. ზოგიერთი მათგანი დღეში 3-ჯერ, ჭამის წინ, იღებდა ხელოვნურ დამატკბობელს, დანარჩენები კი - პლაცებოს. 2 კვირის შემდეგ, შაქარზე ორგანიზმის რეაქცია იმ მოხალისეებში, რომლებიც ხელოვნურ დამატკბობლებს ღებულობდნენ, შეიცვალა, ხოლო საკონტროლო ჯგუფის მონაწილეებში კი - არა.

მეცნიერების აზრით, ხელოვნურმა დამატკბობლებმა შეიძლება გამოიწვიოს ჭამის შემდეგ, სისხლში შაქრის დონის მატება და დიაბეტის რისკის გაზრდა. სპეციალისტების აზრით, შემდგომი კვლევები ამ მიმართულებით აუცილებლად უნდა გაგრძელდეს.

ლალი ჩხიკვაძე