ბევრი კითხვის ნიშანი იყო რაციონში სასმელთან დაკავშირებით, კერძოდ, ყავასთან მიმართებაში. ერთი მხრივ ყავაში არსებული კოფეინი ერევა ინსულინის მუშაობაში, რაც სისხლში შაქრის დონეს მატებს. მეორე მხრივ, ყავაში სხვა, დიაბეტიანებისთვის სასარგებლო ნაერთებია, როგორიცაა: პოლიფენოლები - ნაერთები, რომლებიც ამცირებს ანთებას, რაც დიაბეტიანებისთვისაა დამახასიათებელი. ყავა ასევე შეიცავს მაგნიუმს, რასაც უკავშირდება ტიპი 2 დიაბეტის განვითარების რისკის შემცირება. ამასთან
ლალი ჩხიკვაძე