როგორ ავირიდოთ შაქრიანი დიაბეტი
აქვეითებს შაქრიანი დიაბეტი ტიპი 2-ის განვითარების რისკს, იმ პირებთან შედარებით, რომლებიც ხორციან კერძებს ანიჭებენ უპირატესობას, ხოლო ხილისა და ბოსტნეულის ჭამას მზა წვენების დალევას ამჯობინებენ. შესაძლოა ეს იმის შედეგია, რომ ხილი და ბოსტნეული აქვეითებს კერძების საერთო გლიკემიურ ინდექსს, თუ რა თქმა უნდა, ეს კერძები არ შეიცავს სახამებელს და ტკბილი არაა.
დიეტოლოგების განმარტებით, ეს ნიშნავს იმას, რომ მოხარშული სტაფილო, ბანანი, გოგრა და კარტოფილი, რომლებსაც თავისთავად მაღალი გლიკემიური ინდექსი აქვთ, შაქრიანი დიაბეტის განვითარების რისკს ვერ შეამცირებს. სხვა საკითხია, რომ ვაშლი, კომბოსტო (თეთრთავა და ბროკოლი), მწვანე ლობიო, ფოთლოვანი სალათები და საზოგადოდ, ბოსტნეულის კერძები წარმატებით აქვეითებს შაქრის დონეს სისხლში, ამიტომაც ენდოკრინოლოგები გვირჩევენ რეგულარულად მივირთვათ მცენარეული კერძები, ხილი და ბოსტნეული როგორც საუზმედ, ასევე სადილად და ვახშმად.
ეს რჩევა უნდა გაითვალისწინონ არა მხოლოდ დიაბეტით დაავადებულებმა, არამედ მათაც, ვისაც სურს აირიდოს შაქრის დონის მკვეთრი მერყეობა.
თინათინ გოცაძე