ქათმის კვერცხი დიაბეტის წინააღმდეგ
შემთხვევათა უმრავლესობაში დიაბეტი ტიპი 2 გამოწვეულია არასწორი კვებით, სიმსუქნით და, საზოგადოდ, ცხოვრების არაჯანსაღი წესით. რაც შეეხება ქათმის კვერცხს, მისი თვისებების კვლევა მეცნიერებმა ჯერ კიდევ 80-იან წლებში დაიწყეს. ისინი 30 წლის განმავლობაში აკვირდებოდნენ საშუალო ასაკის 2300 მოხალისეს, მათ კვებასა და ჯანმრთელობას.
დიაბეტი 430 საკვლევ პირს დაუდასტურდა. ამავე დროს, მათ, ვინც კვირაში 4 კვერცხს მიირთმევდა, დიაბეტის განვითარების რისკი მათზე 37%-ით ნაკლები აღმოაჩნდა, ვინც კვირაში მხოლოდ ერთ კვერცხს იღებდა, ხოლო მათთან შედარებით, ვინც საერთოდ არ ჭამდა კვერცხს - ორჯერ ნაკლები.
აქამდე ჩატარებული ზოგიერთი კვლევის შედეგი, პირიქით, იმაზე მიუთითებდა, რომ კვერცხი პროვოცირებას უწევდა დიაბეტის განვითარებას.
ფინელ მეცნიერებს მიაჩნიათ, რომ დიაბეტს იწვევს სხვა ფაქტორები - ხორცის სიჭარბე რაციონში, მოწევა და ჰიპოდინამია. კვერცხი კი შეიცავს უამრავ სასარგებლო მიკროელემენტს, რომლებიც ამცირებს, საზოგადოდ, ანთებას, მათ შორის - დიაბეტთან ასოცირებულსაც.