რუბრიკები
ოჯახის მკურნალის ანონსი
ივლისი 2018
კითხვა-პასუხი
რა უნდა იცოდეთ რძის შესახებ
რა უნდა იცოდეთ რძის შესახებ
კარგი რძე შედარებით მოსქელო და ქათქათა თეთრი ფერისაა, განზავებულს მოლურჯო ელფერი დაჰკრავს , თანაც თხელია (წყალ-წყალა); მაღაზიაში ნაყიდი (ანუ ბოთლებში ჩამოსხმული) რძე შეგიძლიათ არ აადუღოთ, ცისტერნებიდან, აგრეთვე ბაზარში ნაყიდი რძე კი დაუყოვნებლივ წამოდუღებას საჭიროებს, ადუღების შემდეგ ის სასწრაფოდ უნდა გააციოთ და ამ სახით შეინახოთ;

  • რძის ადუღება სქელძირიან ჭურჭელშია სასურველი (მომინანქრებულ, ცეცხლგამძლე თიხის ან ქაშანურის ჭურჭელში) რომ არ მიიწვას; რძისთვის ცალკე ქვაბი უნდა გქონდეთ გამოყოფილი, რადგან ის ძალზედ ადვილად ითვისებს (შთანთქავს) სხვადასხვა სუნსა და გემოს; რძე რომ არ მიგეწვათ, ქვაბს წინასწარ
    ცივი წყალი უნდა გამოავლოთ; ახლად წამოდუღებულ რძეს თავსახური უმალ არ უნდა დაახუროთ -უსიამოვნო სუნს იძენს;
  • რძე მალფუჭებადი პროდუქტია. თუ ადუღებულ რძეს თავღია ჭურჭელში დატოვებთ, თანაც სითბოს პირობებში, ის ძალზე სწრაფად გაგიფუჭდებათ (აგიმჟავდებათ, მომწარო გემოს შეიძენს). ასეთი რძის დალევა საშიშია;
  • თუ მაცივარი არ გაქვთ და რძის რამდენიმე დღის
    განმავლობაში შენახვა გსურთ, ის დილა-საღამოს უნდა წამოადუღოთ და სანამ არ გაცივდება თავღია მდგომარეობაში დატოვოთ;
  • რძის შენახვა ალუმინის ჭურჭელში არ შეიძლება; აღნიშნულ ჭურჭელში წამოდუღების შემდეგ რძე აუცილებლად მინის, მომინანქრებულ ან თიხის ჭურჭელში უნდა გადაასხათ;
  • ბოთლები და თერმოსი, რომელშიც რძეს ინახავთ, უმჯობესია გარეცხოთ წყლით, რომელსაც საჭმლის სოდა ექნება შერეული, განსაკუთრებით საგულდაგულოდ უნდა გარეცხოთ საცობები;
  • რძის დალევა ყლუპ-ყლუპადაა რეკომენდებული, ერთბაშად (ნაკადურად) მისი გადაკვრა, მით უფრო თუ პურს ან ფუნთუშას აყოლებთ, არასასურველია - კუჭში ბრკოლდება და მონელების პროცესს არღვევს;
  • რძის სწრაფად ამჟავებისთვის მასში პურის ქერქი მოათავსეთ ან რძეს ცოტაოდენი ძმარი დაამატეთ (შეგიძლიათ ლიმნის წვენიც გამოიყენოთ) და შეათბეთ;

თინათინ გოცაძე
კომენტარი არ გაკეთებულა
გააკეთეთ კომენტარი
კომენტარი, რომელიც შეიცავს უხამსობას, დისკრედიტაციას, შეურაცხყოფას, ძალადობისკენ მოწოდებას,სიძულვილის ენას, კომერციული ხასიათის რეკლამას, წაიშლება საიტის ადმინისტრაციის მიერ.
მსგავსი სიახლეები
სარძევე კბილები - ბავშვს პირველი კბილები 6 თვისას ამოსდის და 2-2,5 წლის ასაკისთვის მას 20 სარძევე კბილი აქვს.
05-04-2018
მეცნიერთა ჯგუფმა დიდი ბრიტანეთიდან რამდენიმე პრაქტიკული ექსპერიმენტის საფუძველზე დედის რძეში
23-05-2018
წონის შესანარჩუნებლად და კალორიების შესამცირებლად შეცვალეთ ტრადიციული კერძების ზოგიერთი ინგრედიენტი.

05-02-2018
ამ კატეგორიის სხვა სტატიები
მეცნიერთა ჯგუფმა დიდი ბრიტანეთიდან რამდენიმე პრაქტიკული ექსპერიმენტის საფუძველზე დედის რძეში
8-9 თვის ბავშვს ხაჭოს ათვისება უკვე შეუძლია. ბუთხუზა ჩვილებისთვის
ექიმები ხაზგასმით ურჩევენ მშობლებს, ხაჭო ბავშვის ყოველდღიურ რაციონში შეიტანონ, თუმცა ბევრი
ჩვენი მარკეტების დახლებს ტროპიკული, ეგზოტიკური ხილის ნაირსახეობა ამშვენებს, მათ შორისაა ავოკადო. შეიძლება თუ არა ის ბავშვის მენიუში ჩავრთოთ და როგორ?
მკითხველი


რაც მეტად გავიცნობთ და დავუახლოვდებით ავოკადოს, მით მეტად დავაფასებთ ამ ეგზოტიკურ ნაყოფს.

გარეგნულად ის ძალიან ჰგავს ჩვენებურ მსხალს, მაგრამ მსხლისგან განსხვავებული გემო აქვს.

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის ინიციატივით, 1-ელიდან 7 აგვისტომდე ძუძუთი კვების მსოფლიო კვირეული (World Breastfeeding Week) აღინიშნება. დღეისათვის ძუძუთი კვების მსოფლიო კვირეულს 170 ქვეყანაში, მათ შორის საქართველოშიც აღნიშნავენ.
ჩვენს მიერ, ორი კვირის წინ გამოქვეყნებულ სტატიაში - "როგორ შევარჩიოთ წლამდე ასაკის ბავშვთა კვება", პროფესორმა ინგა მამუჩიშვილმა ერთ-ერთ მნიშვნელოვან პუნქტად პალმისა და რაფსის ზეთის უარყოფით გავლენაზე ისაუბრა.
17 ივლისი 2018
ზაფხულში ხშირია მზის სხივებით დამწვრობა. ეს უკანასკნელი, გარდა იმისა, რომ უსიამოვნებებს იწვევს, სერიოზულ
16 ივლისი 2018
ამერიკელმა მეცნიერებმა გამოაქვეყნეს სია, რომელშიც ჩამოთვლილია სიმსუქნის გამომწვევი ძირითადი
ბანანი სასარგებლოა მასში დიდი რაოდენობით კალიუმისა და სხვა ნივთიერებების შემცველობის გამო, თუმცა
თურქეთში, სამსუნი-ანკარას ავტომაგისტრალზე ავარიისას საქართველოს ხუთი მოქალაქე დაშავდა.
საუბედუროდ, მინდელის შახტში გამოცხადებული სიკვდილის ქრონიკა გრძელდება, - ამის შესახებ პარლამენტის