ნაწლავის ბაქტერიები კიბოს განვითარების რისკს ამცირებს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ნაწლავის ბაქტერიები კიბოს განვითარების რისკს ამცირებს

გენებზე და კოლატერალური კიბოს განვითარების რისკსზე მოქმედებს.

სპეციალისტებმა თაგვებზე და უჯრედულ კულტურებზე ექსპერიმენტი ჩაატარეს. მკვლევარებს დაავადების პროფილაქტიკაში მოკლეჯაჭვიანი ცხიმოვანი მჟავების როლი აინტერესებდათ. მოკლეჯაჭვიანი ცხიმოვანი მჟავები გამომუშავდება ნაწლავის ბაქტერიების მიერ, ხილისა და ბოსტნეულის გადამუშავებისას. ისინი შეიძლება მოხვდეს ნაწლავის უჯრედებში და მოახდინოს მათზე ზემოქმედება. ექსპერიმენტის მსვლელობისას, მკვლევარები, თაგვების ნაწლავში ბაქტერიების შესამცირებლად, ანტიბიოტიკებს იყენებდნენ. ამის შემდეგ სპეციალისტები სწავლობდნენ მღრღნელების განავლის ნიმუშებსა და ნაწლავის ეპითელიუმის უჯრედებს.

მოკლეჯაჭვიან ცხიმოვან მჟავებს მეცნიერები ასევე უმატებდნენ ადამიანის მსხვილი ნაწლავის კიბოს უჯრედებს. მკვლევარებმა აღმოაჩინეს, რომ ეს მჟავები ხელს უწყობდნენ ცილების მოდიფიკაციას, რომლის გამოც გენები შეიძლება „ჩაირთონ“ ან „გამოირთონ“.

ცილების მოდიფიკაცია აქტიურდებოდა ცილა HDAC2 ინჰიბირების წყალობით. წინა კვლევებმა აჩვენა, რომ HDAC2 მაღალი დონე დაკავშირებული იყო კოლატერალური კიბოს რისკის გაზრდასთან.

თაგვების ნაწლავში ნაკლები რაოდენობით ბაქტერიისას, მეტი აღმოჩნდა HDAC2. სპეციალისტები იმ დასკვნამდე მივიდნენ, რომ დიეტის საშუალებით (რაციონში ხილისა და ბოსტნეულის შეტანა) ცილების მოდიფიკაციის მართვა წარმოადგენს კორალეტარული კიბოს პროფილაქტიკის ეფექტურ საშუალებას.

ლალი ჩხიკვაძე