ისპანახი ძუძუს კიბოს განვითარების რისკს 40%-ით ამცირებს
როგორც დადგინდა, ისპანახი ძუძუს კიბოს განვითარების რისკს 40%-ით ამცირებს. საიდუმლო კაროტინოიდებშია, რომელიც ბლოკავს არასტაბილურ მოლეკულებს - თავისუფალ რადიკალებს. ეს უკანასკნელი კი იწვევს დნმ-ის დაზიანებასა და კიბოს.
ბროკოლი ერთ-ერთი ყველაზე მძლავრი კიბოს საწინააღმდეგოდო პროდუქტია სულფორაფანის შემცველობის გამო. კვლევებმა აჩვენა, რომ ეს შენაერთი ამცირებდა თაგვებში კიბოს ღეროვანი უჯრედების რაოდენობას.
სოკო ამცირებს რეპროდუქციული ასაკის ქალებში კიბოს განვითარების რისკს. სოკოში არის ანტიოქსიდანტი L-ერგოთიონეინი, რომელსაც კიბოსგან დაცვის უზრუნველყოფა შეუძლია.
კურკუმა შეიცავს კურკუმინს, რომელიც აფერხებს ძუძუს კიბოს შემთხვევაში კიბოს უჯრედების გავრცელებას.
სიაში ბოლო ადგილზე ბროწეულია. ის განსაკუთრებით ეფექტურია ძუძუს ესტროგენ-დამოკიდებული ტიპის კიბოს წინააღმდეგ. ბროწეულის მარცვლებში მეცნიერებმა აღმოაჩინეს უძლიერესი ანტიოქსიდანტი ელაგენის მჟავა. ის აინჰიბირებს იმ ფერმენტის მუშაობას, რომელიც სარძევე ჯირკვლის კიბოს განვითარებაში მნიშვნელოვან როლს ასრულებს.
ლალი ჩხიკვაძე