ნიორი ფილტვის კიბოს განვითარების რისკს ამცირებს, მათ შორის მწეველებშიც - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ნიორი ფილტვის კიბოს განვითარების რისკს ამცირებს, მათ შორის მწეველებშიც

ნიორი ორჯერ ამცირებს ფილტვის კიბოს განვითარების რისკს იმ პირებთანაც კი, ვინც სისტემატურად ეწევა სიგარეტს.

ამ დასკვნამდე მეცნიერები სიმსივნით დაავადებული 1500 და 4500 ჯანმრთელი პირის გამოკითხვის საფუძველზე მივიდნენ. მოხალისეთა გამოკვლევისას ანალიზდებოდა მათი კვების რაციონი, მავნე ჩვევები და საზოგადოდ დღის რეჟიმი.

გაირკვა, რომ პირები, რომლებიც კვირაში ორჯერ მაინც მიირთმევდნენ ნიორს, 2-ჯერ მეტად იყვნენ დაცულნი ფილტვის სიმსივნური პათოლოგიისგან (44 %-ით ნაკლებად აღენიშნებოდათ ფილტვის კიბო), რაც მთავარია, ნივრის დამცველობითი ეფექტი აღინიშნა მწეველებთანაც (30 % შემთხვევაში ნივრის მომხმარებლები დაცულნი იყვნენ სიმსივნისგან, მიუხედავად მავნე ჩვევისა).

ჩინელი მეცნიერები ფილტვის კიბოს საპროფილაქტიკოდ დიდ რეკომენდაციას უწევენ ნიორს, თუმცა, ჯერ კიდევ უცნობია ამ სასარგებლო თვისებებს კარგავს თუ ინარჩუნებს ნიორი თერმული და სხვა სახის დამუშავებისას.

თინათინ გოცაძე