რა უნდა მიირთვან მწეველებმა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა უნდა მიირთვან მწეველებმა

ხოლო ხილისა და ბოსტნეულის ყოველი დანამტებითი ულუფა რისკს კიდევ 8%-ით აქვეითებს. ამგვარი რაციონი ყოფილი მწეველებისთვისაც ნაჩვენებია.

საქმე ისაა, რომ ხილი და ბოსტნეული შეიცავს ფილტვების დამცავ ანტიოქსიდანტებს. თუმცა ყველა მათგანს არ ახასიათებს დადებითი ეფექტი. გამოხატული სასარგებლო თვისებები მეცნიერებმა აღმოაჩინეს ვაშლში, ფოთლოვან ბოსტნეულსა და ბულგარულ წიწაკაში. კენკრა, პომიდორი და ხახვი ამ კუთხით ეფექტური არ აღმოჩნდა.

მეცნიერები ხილისა და ბოსტნეულის სასარგებლო თვისებებზე გულსისხლძარღვთა დაავადებების მქონე ადამიანებისთვის და კიბოს პროფილაქტიკის კუთხითაც მიუთითებენ.

ლალი ჩხიკვაძე