თუ ყავას სწორად მივიღებთ, გონებრივი შესაძლებლობები არ დაგვიქვეითდება
მეცნიერები დააკვირდნენ 65-დან 85 წლამდე 1445 მოხალისეს. ყავაში არსებული კოფეინი, მიეკუთვნება ყველაზე ცნობილ სტიმულატორს, რომელიც ზრდის ყურადღების კონცენტრაციის უნარს, იწვევს აღგზნებას და კოგნიტიური მაჩვენებლების გაუმჯობესებას, რასაც უკანასკნელ დრომდე არავინ აფასებდა.
ამდენად, თუ ნორმალური კოგნიტიური სტატუსის მქონე ადამიანები ზრდიდნენ ყავის მიღებას დღეში 1 ფინჯანით, ხვდებოდნენ რისკის ჯგუფში, განსხვავებით იმ ადამიანებისა, რომლებიც ამცირებდნენ ყავის მოხმარებას. მაგრამ მოხალისეები, რომლებიც მუდმივად, დღეში 1-2 ფინჯან ყავას სვამდნენ, უფრო ნაკლები რისკის ქვეშ იმყოფებოდნენ, ვიდრე ისინი, ვინც საერთოდ არ სვამდნენ ყავას.
კოფეინის ზომიერად მიღების დამცველობით ეფექტს მეცნიერები უკავშირებენ ადენოზინის რეცეპტორების აქტივაციას. ეს კი თავის მხრივ, იცავს ტვინს ტოქსიური ჩანართების- ამილოიდური ფოლაქების ჩალაგებისაგან.
კოფეინს ასევე შეუძლია გაზარდოს ინსულინის მიმართ მგრძნობელობა, აქვეითებს რა ტიპი 2 დიაბეტის რისკს. არსებობს საფუძველი იმის ფიქრისა, რომ ყავა ამცირებს ანთებასა და ჟანგვითი პროცესებით გამოწვეულ სტრესის დონეს.