მეცნიერებმა კუჭის მოქმედების საუკეთესო ნატურალურ საშუალებას მიაგნეს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

მეცნიერებმა კუჭის მოქმედების საუკეთესო ნატურალურ საშუალებას მიაგნეს

საპილოტე კვლევა ჩაატარეს. ყველა მონაწილე შემთხვევითობის პრინციპით დაყვეს ორ ჯგუფად: პირველი ჯგუფი ყოველდღე 1 ცალ მანგოს ღებულობდა (დაახლოებით 300 გრ წონის), მეორე კი ეკვივალენტური რაოდენობის უჯრედისის დანამატს. ერთი თვის განმავლობაში მონაწილეები წერდნენ დღის განმავლობაში მიღებული საკვების ჩამონათვალს იმისათვის, რომ მეცნიერები დარწმუნებული ყოფილიყვნენ მათი კვების რაციონის უცვლელობაში. ორივე ჯგუფი იღებდა დაახლებით ერთიდაიგივე რაოდენობის კალორიას, ცილას, ცხიმებს, ნახშირწყლებსა და უჯრედისს.

ექსპერიმენტის ბოლოს, ორივე ჯგუფში აღინიშნებოდა მდგომარეობის გაუმჯობესება, მარამ „მანგოს ჯგუფში“ ეს უკეთესობა მეტად თვალსაჩინო იყო. ვინც დღეში 1 ც მანგოს ღებულობდა, მათი კუჭის მოქმედება უფრო ხშირი და რბილი იყო, გარდა ამისა ფეკალურ მასებში გაიზარდა მოკლეჯაჭვიანი ცხიმოვანი მჟავების დონე, რაც ნაწლავის მიკროფლორის შემადგენლობის გაუმჯობესებაზე მეტყველბს, სისხლში კი დაიწია ანთების ბიომარკერების მაჩვენებლებმა.

კვლევის ავტორების აზრით, მანგოს სასარგებლო თვისებების მიზეზი, მასში ბუნებრივი ბიოაქტიური ნივთიერებების - პოლიფენოლების არსებობაა. ეს მცენარეული პიგმენტი ანტიოქსიდანტია, რომელიც იცავს უჯრედულ დნმ-ს თავისუფალი რადიკალების დაზიანებისგან. სწორედ პოლიფენოლების გამოი მანგო აქვეითებს ნაწლავში ანთების დონეს, რასაც ვერ ახერხებს უჯრედისიანი დანამატები და სასაქმებელები.

ლალი ჩხიკვაძე