მეცნიერებმა სიმსუქნის მიზეზი საბოლოოდ დაადგინეს
ერთ-ერთი მიზეზი ნაწლავის მიკროფლორის შემადგენლობის ცვლილებაა. მსუქან პირებთან მიკროორგანიზმების ჭარბად გამრავლება ასტიმულირებს საკვებიდან დიდი რაოდენობით ნივთიერებათა შთანთქმას. ამიტომაც, ჩვეულებრივი ვაშლიც კი შესაძლოა უფრო კალორიული აღმოჩნდეს ჭარბწონიანი ადამიანისთვის, ვიდრე ნორმალური წონის მქონე პირისთვის. სიმსუქნის მეორე მიზეზი ჰიპოთალამუსში (თავის ტვინის ერთ-ერთი სტრუქტურაა) სიმაძღრეზე პასუხისმგებელი ნეირონების გარკვეული ჯგუფის დაღუპვაა. ვირთაგვებზე ჩატარებული ექსპერიმენტებით გაირკვა, რომ ჰიპოთალამუსში დაზიანებები გაცილებით ადრე ვითარდება, ვიდრე ნაწლავის მიკროფლორის ცვლილებები. სისხლში ლიპიდების დონის მატება ხელს უწყობს ცენტრალური ნერვული სისტემის იმუნური უჯრედების (მიკროგლიის) სტიმულაციას და ანთებისწინა ნივთიერებების გამომუშავებას. ეს უკანასკნელი ნეგატიურ გავლენას ახდენს ჰიპოთალამუსის ნეირონებზე და საბოლოო ჯამში მათ დაღუპვას იწვევს. როგორც მეცნიერები აცხადებენ, აღნიშნული ცვლილებები ადამიანის ორგანიზმში წონის “აკრეფამდე” ბევრად ადრე მიმდინარეობს. თინათინ გოცაძე