რატომ არ არის სასურველი ტოსტერში გამომწვარი პურის ჭამა
აკრილამიდის გენოტოქსიკურობა და მის მიერ დნმ-ის დაზიანების უნარი ცხოველებზე ჩატარებული არაერთი კვლევითაა დადასტურებული. ცხადია, ადამიანებზე მსგავსი ექსპერიმენტები არ ჩატარებულა, მაგრამ ეფექტის იდენტურობა სავარაუდოა.
კანცეროგენული აკრილამიდი წარმოიქმნება ისეთი პროდუქტების ძლიერი გაცხელებისას, რომლებიც მდიდარია ნახშირწყლებით და ამინმჟავა ასპარაგინით. აკრილამიდი 120 გრადუსი ტემპერატურის პირობებში იწყებს წარმოქმნას. რა დოზითაა ის მავნებელი, ჯერ საბოლოოდ არ არის დაზუსტებული. სპეციალისტებს მიაჩნიათ, რომ ტოსტერში გაცხელებული პურის ერთხელ ჭამა ვერაფერს დაგაკლებთ, თუმცა, რისკი მნიშვნელოვნად იმატებს და ჯანმრთელობას საფრთხე ექმნება, თუ თქვენ მას რეგულარულად მიირთმევთ.
თინათინ გოცაძე