ცხიმიანი ყველი “მავნე ქოლესტერინის“ მაჩვენებელს ამცირებს - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

ცხიმიანი ყველი “მავნე ქოლესტერინის“ მაჩვენებელს ამცირებს

განმავლობაში, ყოველდღიურ რეჟიმში 120 გრამი ცხიმიანი ყველის მიღებით შესაძლებელია ქოლესტერინის პროფილის მნიშვნელოვანი გაუმჯობესება. აღსანიშნავია, რომ დაბალი ცხიმიანობის ყველი ასე ეფექტურად არ მუშაობს.

ეს განცხადება წინააღმდეგობაში მოდის იმ დებულებასთან, რომ ცხიმიანი ყველი იწვევს არტერიების დახშობას მასში მაღალი კონცენტრაციით არსებული უჯერი ცხიმების გამო. აღსანიშნავია, რომ ცხიმიანი ყველი უფრო კარგად ამცირებს „მავნე ქოლესტერინის“ დონეს, ვიდრე რძის სხვა პროდუქტები. ამის მიზეზი ყველის განსაკუთრებული სტრუქტურა და მასში კალციუმისა და კაზეინის (აღნიშნული პროდუქტის საფუძველი) არსებობაა.

მეცნიერების აზრით, ყველში თითოეული წვეთი ცხიმოვანი მჟავის ირგვლივ არსებობს გარსი, რაც როგორც ჩანს, მოქმედებს ქოლესტერინის დონეზე. მთლიანობაში რძის ცხიმიანი პროდუქტები ინსულტის რისკს 42%-ით ამცირებს.

ლალი ჩხიკვაძე