რა დაასკვნეს სპეციალისტებმა ვეგეტარიანული დიეტის კვლევის შედეგად - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა დაასკვნეს სპეციალისტებმა ვეგეტარიანული დიეტის კვლევის შედეგად

კვლევებმა აჩვენა, რომ ხორცზე უარით შესაძლებელია მნიშვნელოვნად შემცირდეს შაქრიანი დიაბეტი ტიპი 2, სიმსუნქის და ზოგიერთი სახეობის კიბოს განვითარების რისკი. ამერიკელმა მეცნიერებმა აღმოაჩინეს, რომ ვეგეტარიანული დიეტა გულსისხლძარღვთა სისტემის სერიოზული დაავადებებისგანაც იცავს.

სპეციალისტებმა ვეგეტარიანულ კვებასთან დაკავშირებული მრავალრიცხოვანი კვლევის მონაცემი გააანალიზეს. აღმოჩნდა, რომ ადამიანებს, რომელთა რაციონიც მცენარეულ საკვებს შეადგენს, 34% უფრო ნაკლებად აღენიშნებოდათ ჰიპერტონია. ათეროსკლეროზის სიმპტომები ვეგეტარიანელებში 91% მცირე იყო, ხოლო გულსისხლძარღვთა სისტემის დაავადებებისგან სიკვდილი 40% უფრო ნაკლები (მათთან შედარებით, ვინც უპირატესობას ხორცს ანიჭებს).

გარდა ამისა, ვეგეტარიანელებში დაბალი სიმკვრივის ლიპოპროტეიდების დონე - „ცუდი“ ქოლესტერინი - ძალიან დაბალი აღმოჩნდა. მეცნიერები ხაზგასმით აღნიშნავენ, რომ ამ დადებითი შედეგების მისაღწევად ხორცზე საერთოდ უარის თქმა, სრულიადაც არაა საჭირო. საკმარისია რაციონში ხორცის რაოდენობის უბრალოდ შემცირება.

ლალი ჩხიკვაძე