პომიდვრის სოუსი ნაწლავებისთვის სასარგებლოა - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

პომიდვრის სოუსი ნაწლავებისთვის სასარგებლოა

განვითარების ალბათობას. მაგალითად, პრობიოტიკური პროდუქტები (მაწონი, კეფირი, იოგურტის გარკვეული სახეობები) ხელს უწყობს ნაწლავში სასარგებლო ბაქტერიების რიცხვის გაზრდას, რაც ჯანმრთელობის ზოგად მდგომარეობაზე მოქმედებს.

მეცნიერები დაინტერესდნენ ნაწლავის ბაქტერიებისა და ანტიოქსიდანტების ურთიერთქმედებით. კერძოდ, მათ აინტერესებდათ როგორ მოქმედებდა ანტიოქსიდანტებით მდიდარი პომიდვრის სოუსი ნაწლავში სასარგებლო ბაქტერიებთან.

პომიდორი შეიცავს ანტიოქსიდანტური თვისებების მქონე პიგმენტ ლიკოპინს. ის იცავს უჯრედებს დაზიანებისგან. გარდა ამისა, პომიდორს პრობიოტიკური თვისებებიც აქვს, ანუ ზრდის ნაწლავში სასარგებლო ბაქტერიების აქტივობას.

ლაბორატორიული ექსპერიმენტის მსვლელობისას, მკვლევარებმა შეისწავლეს სასარგებლო ბაქტერიების Lactobacillus reuteri პომიდვრის სოუსის ანტიოქსიდანტებთან ურთიერთქმედება. სპეციალისტები მივიდნენ იმ დასკვნამდე, რომ საკვების მონელებისას, ანტიოქსიდანტების დონე ქვეითდებოდა. გარდა ამისა, Lactobacillus reuteri სისხლის მიმოქცევის სისტემაში ზოგიერთი ანტიოქსიდანტის მოხვედრას უშლიდა ხელს.

თუმცა, მკვლევარებმა ასევე გამოარკვიეს, რომ პომიდვრის სოუსში არსებული ანტიოქსიდანტები აძლიერებდა Lactobacillus reuteri დადებით ეფექტს. მოთუშული პომიდვრის სოუსი ამ კუთხით უფრო ეფექტური აღმოჩნდა, ვიდრე უმი პომიდვრის. მკვლევარების აზრით, მომზადების პროცესში ლიკოპენი იცვლებოდა. ეს ხელს უწყობდა ანტიოქსიდანტების მთლიანობის შენარჩუნებას, რის გამოც უფრო მეტი ლიკოპენი იწოვებოდა.

ლალი ჩხიკვაძე