რა შეუძლია ფოლიუმის მჟავას (ვიტამინი В9) - მკურნალი.გე

ენციკლოპედიაგამომთვლელებიფიტნესიმერკის ცნობარიმთავარიკლინიკებიექიმებიჟურნალი მკურნალისიახლეებიქალიმამაკაციპედიატრიასტომატოლოგიაფიტოთერაპიაალერგოლოგიადიეტოლოგიანარკოლოგიაკანი, კუნთები, ძვლებიქირურგიაფსიქონევროლოგიაონკოლოგიაკოსმეტოლოგიადაავადებები, მკურნალობაპროფილაქტიკაექიმები ხუმრობენსხვადასხვაორსულობარჩევებიგინეკოლოგიაუროლოგიაანდროლოგიარჩევებიბავშვის კვებაფიზიკური განვითარებაბავშვთა ინფექციებიბავშვის აღზრდამკურნალობასამკურნალო წერილებიხალხური საშუალებებისამკურნალო მცენარეებიდერმატოლოგიარევმატოლოგიაორთოპედიატრავმატოლოგიაზოგადი ქირურგიაესთეტიკური ქირურგიაფსიქოლოგიანევროლოგიაფსიქიატრიაყელი, ყური, ცხვირითვალიკარდიოლოგიაკარდიოქირურგიაანგიოლოგიაჰემატოლოგიანეფროლოგიასექსოლოგიაპულმონოლოგიაფტიზიატრიაჰეპატოლოგიაგასტროენტეროლოგიაპროქტოლოგიაინფექციურინივთიერებათა ცვლაფიტნესი და სპორტიმასაჟიკურორტოლოგიასხეულის ჰიგიენაფარმაკოლოგიამედიცინის ისტორიაგენეტიკავეტერინარიამცენარეთა მოვლადიასახლისის კუთხემედიცინა და რელიგიარჩევებიეკოლოგიასოციალურიპარაზიტოლოგიაპლასტიკური ქირურგიარჩევები მშობლებსსინდრომიენდოკრინოლოგიასამედიცინო ტესტიტოქსიკოლოგიამკურნალობის მეთოდებიბავშვის ფსიქოლოგიაანესთეზიოლოგიაპირველი დახმარებადიაგნოსტიკაბალნეოლოგიააღდგენითი თერაპიასამედიცინო ენციკლოპედიასანდო რჩევები

რა შეუძლია ფოლიუმის მჟავას (ვიტამინი В9)

ფოლიუმის მჟავა В6 და В12 ვიტამინებთან კომპლექსში, 30%-ით აქვეითებს თვალის დაავადებათა განვითარებს რისკს. ფოლის მჟავა უზრუნველყოფს კანის ჯანსაღ ფერს. პანთოტენის და პარაამინობენზოის მჟავასთან ერთად, დიდი ხნით აფერხებს თმის გაჭაღარავებას.

ეს ვიტამინი განსაკუთრებით რეკომენდებულია ორსულობის დროს. ორსულობისას ფოლიუმის მჟავას დღიური დოზა 400 მგ-ს შეადგენს. მეცნიერების მტკიცებით, ფოლიუმის მჟავა ხელს უწყობს ნაყოფის ნერვული სისტემის სწორად ფორმირებას. ეს ვიტამინი შეუცველელია მშობიარობის შემდგომი დეპრესიის მკურნალობაში, ამიტომ სამართლიანად ითვლება „ქალის ვიტამინად“. მოზარდობის პერიოდში ფოლის მჟავა აწესრიგებს გოგონას სქესობრივი მომწიფების პროცესს.

აღნიშნული ვიტამინი მამაკაცებისთვისაც მნიშვნელოვანია. ის ტესტოსტერონთან ერთად, ხელს უწყობს სპერმის მომწიფებას. ფოლიუმის მჟავას ძირითადი წყაროა: პარკოსნები, სალათის ფურცლები, ისპანახი, კომბოსტო, ბარდა, ლობიო, სოიო, ჭარხალი, სტაფილო, წიწიბურა, შვრია, ღვიძლი, თირკმელი, ხაჭო, ყველი, ხიზილალა, კვერცხის გული.

ლალი ჩხიკვაძე