ყავის მოყვარულებს ინფარქტი უკეთ გადააქვთ
ვიდრე ისინი, რომლებიც იშვიათად ან საერთოდ არ მიირთმევდნენ ამ სასმელს. ბოსტონელმა მეცნიერმა კენეტ მუკამალმა თანაავტორებთან ერთად შეისწავლა იმ 1369 პაციენტის მონაცემები, რომლებმაც 1992-1994 წლებში მიოკარდიუმის ინფარქტი გადაიტანეს.
მათ 7-10 წლის განმავლობაში აკვირდებოდნენ. ამ ხნის მანძილზე 289 პაციენტი გარდაიცვალა. მონაცემთა გაანალიზების შედეგად გაირკვა, რომ მათ, ვინც დღეში 1-დან 3-მდე, 5-დან 7-მდე და 7 ფინჯანზე მეტ ყავას სვამდა, ინფარქტის შემდეგ გარდაცვალების ალბათობა, შესაბამისად, 32, 44 და 47 პროცენტით ნაკლები ჰქონდათ, ვიდრე მათ, ვინც ყავას საერთოდ არ სვამდა.