ჭარხლის წვენი გულით დაავადებულთათვის
დღეს ის გულით დაავადებულთა შორის მიღებულ შედეგებსაც ეფუძნება.
მოგეხსენებათ, სპორტსმენები, განსაკუთრებით ველორბოლით გატაცებულნი, რეგულარულად მიირთმევენ ჭარხლის წვენს ვარჯიშთა შედეგების გასაუმჯობესებლად. ანალოგიური მიდგომა შეიძლება გამოყენებული იყოს გულის უკმარისობის მქონე პაციენტებშიც - აცხადებენ სპეციალისტები. ნიტრატები, რომელთაც შეიცავს ჭარხლის წვენი, ისპანახი და სხვა ფოთლოვანი ბოსტნეული, ადამიანის ორგანიზმში გარდაიქმნება აზოტის ოქსიდად. ეს უკანასკნელი აფართოებს სისხლძარღვებს და კეთილისმყოფელ გავლენას ახდენს მეტაბოლიზმზე.
საინტერესო შედეგები აჩვენა ექსპერიმენტებმა - ჭარხლის წვენის მიღებიდან ორ საათში კუნთების ძალა 13 %-ით იზრდებოდა. კუნთების მომატებული შრომისუნარიანობის წყალობით პაციენტები უფრო ადვილად გადაადგილდებოდნენ და ნაკლებად იღლებოდნენ ყოველდღიური დატვირთვების დროს. კუნთების ძალა სწრაფი და ინტენსიური მოძრაობების დროსაც საგრძნობლად იმატებდა. ამასთან, ხანგრძლივი დატვირთვების შემთხვევაშიც კი კუნთების დაღლილობის მაჩვენებელი არ იცვლებოდა.
თინათინ გოცაძე